Puro Muuramessa | 26.9.2010 08:00

Kommenttijvirtane - 27.09.2010

Sunnuntai aamu, loistava keli ja hienot maisemat.
Mikä sen mukavampaa lähteä virkistäytymään vanhoille kotikonnuille. Muistin kun pikkupoikana kävin kyseisellä purolla mato-ongella ja sain puronieriää ja muita pikkukaloja.
Ajattelin, että joskohan siellä vielä olisi samaa lajia ja ei muuta ku vermeet konttiin ja kohti puroa. Lupaavastihan se alkoikin kun heti autolta laskeuduttua purolle näin 2 nieriää virrassa ja eiku ensimmäinen oma sitoma pinturi kiinni ja kuinka kala nousikaan kohti pintaa ja nappas "ötökän" suuhun. Paljon oli puronieriää liikkeellä mutta syönti heikkeni ensimmäisen tunnin jälkeen johon mahtu ainakin 10 karkuutusta. 2 sain ylös. Hienoja tämmöset pikkupaikat luonnonkaloineen.

Kommentit

KommenttiSoftaaja - 27.09.2010

Tälläset paikat on aivan mahtavia ihan hyvä pitää salassa niin pitkään kun pystyy, sillä pienikin kalastuspaine tuhoo nää mestat aika nopeaan. A) Onnea upeista kaloista, ja B) Onnea upeasta paikasta jossa varmaan saat aina kalastella omassa rauhassa.


Kommenttiperho-marja - 28.09.2010

Kaunista on ja söpöjä kalat, C&R tietty?


Kommenttijuhahujanen - 28.09.2010

Toi puronieriä on viimosen päälle paha tuholainen taimenta ajatellen. Kaikki pannulle ja nopeesti...


KommenttiAntti_R - 28.09.2010

Tuolla on kyllä pakko käydä joskus, sen verran lähellä vietän osan kesästäni.. viitsitkö valaista hieman, että missä päin Muuramea paikka sijaitsee? En tietenkään pakota, hyvähän nää on kuitenkin pitää salassa. Onnea upeista kaloista!!


Kommenttijvirtane - 28.09.2010

Joo tottakai C&R kaloja. Kyllä jos ois tullu lähemmäs 30 senttisiä ni ois päässy pannulle ainaki yks ihan maistiasen vuoks. Oon kuullu et aika mehukkaan makuisia. Muurame on aika iso alue loppujen lopuks ja puroja löytyy ja luulen et muissakin puroissa on nieriää ja itseasiassa tiiänkin että on tuolla suunnalla. Ei muuta ku auto sivuun jos ajaa puron yli, aika hyvin tunnistaa nieriän purossa muista kaloista.


Kommenttihauen koukkaaja - 28.09.2010 (Muokattu 28.9, 19:47)

Todella kaunis ympäristö ja nätit kalat. Olet sinä onnekas :) Ai että ihan sitä kaipaisi tuommoisille paikoille enemmän kuin jonnekkin väen täyttäneelle heittolaiturille, eikä pelkästään kalastamaan, ihan vaan nautiskelemaan :) Ajatella että vaan sata vuotta sitten tuommoisia luonnonjokia oli ihan kunnolla... Kokeilen päästä tunnelmaan pk-merkintöjen ja kirjojen kautta ;)


Kommenttiharrastelija - 29.09.2010

Minun mielestä on parempi pitää tuollaisista puroista, jos niitä tietää, paikat omana tietonaan ja eikä varsinkaan salamyhkäisesti niitä esittelemään missään kalastussaiteilla.


Kommentti^^Perhostelija^^ - 29.09.2010

Tuskin tuonne mistään lupia saa??

Ihmettelen kumminkin miksei voi pistää paikan nimeä jos paikassa kuitenkin on luvallista kalastaa vai onko sittenkään,hhmmm?;)

Itse en ole menossa vaikka tietäisinkin missä tuo on!

Onnea pienistä nieriöistä, kauniin värisiä ovat.


Kommenttibrezel - 29.09.2010

Mitä ihmettelemistä siinä on jos haluaa pitää tämän kaltaiset paikat omana tietonaan? Ei tule kovempaa kalastuspainetta, kaloja on tulevina kertoina enemmän ja tosiaan kalastusluvat pitää olla kunnossa vaikka ei erityislupia myytäisikään! Itse tiedän muutaman saman tyylisen purkkaripuron ja tuo on kyllä mukavaa puuhaa.


Kommenttijvirtane - 29.09.2010

1) Siks laitan tänne et tiedetään tämmösiä paikkoja olevan paljon ihan kaupunkien lähellä.
2) Ei kukaan halua kertoa tämmösestä paikasta koska kannat on aina pieniä ja viikon päästä siel ei olis enää kalaa.

Kyllä näitä paikkoja riittää kaikille ku viittii lähteä kaupngin vilskeestä.


Kommenttiperho-marja - 29.09.2010

juhahujaselle kysymys:
Kun olen tälläinen aloittelava punalihaisen kalastaja, niin mikä tekee puronieriästä taimenen vihollisen? Syövät mädin ja poikaset?
Onko puronieriä Keski-Suomessa siis tuotettu tuholainen? Syö pois taimenen poikasten ruoan?


Kommenttijuhahujanen - 29.09.2010 (Muokattu 29.9, 22:36)

Puronieriä on Ameriikan tuliainen, eli suuressa idiotismissä tänne istutettu aikoinaan.
Kyllä on nimenomaan taimenen vihollinen.
Eli tutkimusten mukaan syrjäyttää taimenen poikaset. Viisaammat voisivat tästä luennoida pitempään, mutta esimerkiksi tuolla pohjoisessa (olikohan iijoella) monesta joen sivupurosta/joesta käytännössä tuhonnut taimenkannan. Itse en ole kyseistä lajia kalastanut, mutta laji ei tuo mitään lisäarvoa vesiimme (jos ei lasketa istä, että voi 20cm kalaa kalastaa ja ottaa pannulle) monessa pikku joessa olisi vastaavat määrät pientä taimenta/tammukkaa ilman tuota ystävää.

Tuossa esimerkiksi:
http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=7&t=12983& ;hilit=puronieriä

tuolta löytyy muun muassa lainaus tutkimuksesta: Puronieriän ja taimenen esiintyessä samalla alueella puronieriä valtaa parhaat biotoopit ja taimen joutuu tyytymään aluksi epäedullisiin elinpaikkoihin ja myöhemmin kokonaan väistymään agressiivisemman lajin tieltä (Kjellberg 1969, ref. Korhonen 1993)"

Eli vähemmän perhokalastaja noilla puroilla hallaa tekee kuin tuo nieriä.


Kommenttijvirtane - 30.09.2010

Oon sitä mieltä että puronieriä viihtyy paremmin pienissä puroissa joissa taimen ei välttämättä muutenkaan selviytyisi. Esimerkiksi tämä kyseinen paikka on 1m - 0mm syvä siltä väliltä. Suurimmaks osaks n.2m leveä ja levein kohta ehkä 5m. Siis todella pieni puro josta en kuvittelisi saavani taimenta saati sitten yrittäisi. :)


KommenttiLTK - 30.09.2010

Taimen kutee sellaiseen 10 cm veteen...


Kommenttijuhahujanen - 01.10.2010

On ymmärrettävää, että ollaan tietämättömiä, mutta pitääkö tietämättömän toimia asiantuntijana?
Vähäiset ovat minunkin tietoni, mutta kyllä suurin osa eteläisen ja keskisen Suomen luonnonvaraisista taimenkannoista on säilynyt juuri näissä pienissä puroissa. Eli kyllä nämä pienet puronieriät ovat todella paha uhka taimenkannan rippeille. Ja tiesitteö, että jos sysrauhoitusta ei ole kumottu se on voimassa. Eli jos Ely keskuksesta ei löydy tietoa, että tuon puron osalta syysrauhoitus on kumottu, niin ollaan luvattomilla vesillä. Tämä ei ollut piikki kirjoittajalle vaan tiedoksi kaikille lukijoille, jotka innostuvat nyt kulkemaan pikku puroilla.
Eli rauhoitusta EI erikseen aseteta, vaan se on kaikkialla lohipitoisissa virtavesissä voimassa, jos sitä ei ole erikseen kumottu. Tiedän itsekin hyvin valveutuneita perhokalastajia, jotka syskyllä kuitenkin etsivät näitä pikku puroja ja kalastelevat niissä kun ei mitään. Eivät todellakaan ota selvää rauhoitusten voimassaolosta.


Kommenttiknockabout - 01.10.2010

"Eli rauhoitusta EI erikseen aseteta, vaan se on kaikkialla lohipitoisissa virtavesissä voimassa, jos sitä ei ole erikseen kumottu."

Tarkoitat varmaan, että lohen ja taimenen KALASTUS on kielletty virtavesissä, mikäli sitä ei ole erikseen sallittu?

Jopa lohijoissa saa lohen ja taimenen rauhoitusaikana (paikallisista säännöksistä riippuen) kalastaa esimerkiksi harjusta ja siikaa.

Lukemattomissa joissa saa syksyllä kalastaa harjusta (kuten Iijoki), vaikka ne ovat lohi- ja siikapitoisten listalla (ja ihan ilman mitään ELY-lupia).

Kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle siitä, että vaikka osakaskunnalla ei olisi purojensa kohdalla mainintaa rauhoituksesta, lohi- ja siikapitoisten vesistöjen puroja EI KALASTETA syksyllä, sillä niiden valtakala on rauhoitettu taimen.

Täältä ne löytyvät:

http://map.genimap.com/KKAlue/lohisiika.htm

Jos ELY-keskuksen listalta puuttuvasta ojasta saa taimenen rauhoitusaikana, on se luonnollisesti laskettava heti takaisin. Taimenen pyynti virtavedestä on lähtökohtaisesti kiellettyä rauhoitusaikana, vaikka oja virtaisi kokonaan omalla maalla ja olisi itse istuttanut kalat siihen.

Mitä taas tulee puronieriään taimenen syrjäyttäjänä, niin puronieriä on viimeaikaisten tutkimusten mukaan syrjäyttänyt taimenen kokonaan lähinnä paikoissa, jotka ovat niin niukkaravinteisia ja kylmiä, että taimen sinnittelee niissä muutenkin lähes äärirajoilla.

Hyviä esimerkkejä ovat Kemijoen sivupurot ja Hammonjoen yläjuoksu. Hammo onkin hyvä esimerkki, koska keskivaiheilla oleva patolampi lämmittää kyseisen lähdepuron vettä selvästi. Lammesta ylävirtaan vesi on hyvin kylmää, pohja karu ja puronieriä valtakalana. Alavirtaan lammesta on huomattavasti rehevämpää ja kalakanta monipuolisempi.

Tämä ei tarkoita sitä, että puronieriä olisi vaaraton taimenelle - kaikkea muuta. Akuutein vaara on kuitenkin onneksi puroissa ja alueilla, jotka eivät ehkä muutenkaan ole ihanteellisimpia elinympäristöjä taimenelle.

Oletteko muuten tulleet koskaan ajatelleeksi, että vaikka aikoinaan harjus oli rauhoitettu keväällä, ei ainoassakaan tietemässäni paikassa ollut tuolloin TAIMENEN kalastus kielletty.


Kommenttibrezel - 01.10.2010

Pienissä puroissa taimenet viihtyvät hyvin ja ne toimivat tärkeinä poikastuotantoalueina... On tietenkin mahdollista että purkkarit voivat levittäytyä myös muihin vesistön osiin jos kulku on esteetön, mutta vaikka itse olen mukanana taimenpurojen kunnostuksissa ja näiden kantojen suojelemisessa en viitsisi parilla purkkari/taimenpurolla aloittaa tätä "kaikki pannulle" menetelmää kun urheilukalana tuo tuliainen on niin mukava... Ja taimenkin on pärjännyt yllätän vahvasti, mutta onkos tuolla paikalla taimenista havaintoja?


KommenttiLTK - 01.10.2010

Hujanen puhuu asiaa.

Taimen on Suomen alkuperäinen vaelluskala, ja sitä ei palauteta edes osaan entisestä loistosta, jos ei luoda olosuhteita sille.

Se tarkoittaa Merikosken kaltaisia kalateitä, kiintoainesvalumien lopettamista, kutusorakoiden kunnostuksia, ja verkkokalastuksen hyvin voimakasta rajoittamista kasvualtaissa.

Tässä yli 200 000 järven maassa pidän vähintäänkin ihmeellisenä, että verkkokalastusta ei saada kiellettyä muutamalla isolla kasvualtaalla. Mukaan luettuna se fakta että iso nykyiaikanen katiska on myös jopa ammattikalastajien mielestä parempi kuin verkko.

Elämme vuotta 2010 ja niin kalastuksen kuin metsästyksenkin parissa edelleen eletään 1970-luvulla ja vahvasti mututiedolla. Seurojen ja kalastuskuntien pitäisi alkaa valistamaan kansaa ihan toden teolla.

Ihan vinkkinä, jos tulee kuljettua syksyllä Lapissa, kannattaa kameran kanssa käydä Tenojoen latvoilla. Saatat yllättyä näkemästäsi pikkupurolla kun isotkin köllykät möyrii pienessä purossa kutupuuhissa.

Kuten hujanen sanoi, kuturauhoitus pitää erikseen kumota, ja muuten se on voimassa kaikissa virtavesissä.

Brezel, kyseessä on siis tulokaslaji, joka ei kuulu Suomeen. On se nätti kala, ja sitä on vaikka sun minne hulluina vuosina istutettu, mutta taimenta ei saada palautettua mikäli ei sen elinympäristöä palauteta mahdollisimman lähelle entistä tilaa. Pikkupuroilla on valtava merkitys.


KommenttiLTK - 01.10.2010

"Tarkoitat varmaan, että lohen ja taimenen KALASTUS on kielletty virtavesissä, mikäli sitä ei ole erikseen sallittu?"

Ei, vaan virtavedet ovat rauhoitettuja 11.9-16.11 välisenä aikana, ellei toisin ole päätetty.

Mm. Ruunaan koskilla kuturauhoitus on kumottu, jos sitä ei erikseen ilmoiteta, sitä ei ole kumottu.

Tämä tarkoittaa sitä että siellä ei saa kalastaa lainkaan jos sitä ei ole kumottu.

Eikä sitä että saa kalastaa, mutta taimenta ei saa ottaa.


Kommenttijvirtane - 01.10.2010

Mukava välillä vähän möyhentää ja leikkiä asiantuntijaa ni saa vähän keskustelua aikaan! :)
En oikeesti tiiä paljo mitää lohikalojen käyttäytymisistä ja näistä niin kiitoksia vaan "asiantuntijoille" pika valistuksista. Se on hyvä kun tietoa jaetaan avoimesti, nyt oon paljon viisaampi tässä asiassa. Tää keskustelu kulttuuri Suomessa on aika huvittava kun jos kirjoittaa jotain joka ei välttämättä ole oikeaa tietoa, niin tämä kirjoittaja poljetaan maan rakoon välittömästi. :D huvittavaa


Kommenttijvirtane - 01.10.2010

Ja vielä tuosta taimenesta, että pidän itse sitä erittäin arvokkaana ja mukavana kalana kalastaa. Suomen parhaita harjuksen kanssa. Kyllä sen eteen pitää tehdä töitä!


Kommenttiknockabout - 01.10.2010

Kuturauhoituksen kumoaminen tarkoittaa lohen ja taimenen pyynnin sallimista lakisääteisenä rauhoitusaikana.

Oletko LTK ystävällinen ja esität kalastuslaista ja/tai -asetuksesta kohdan johon viittaat väitteessäsi.

Tässä esittämässäni asiassa ei muuten ole tietenkään kysymys omasta mielipiteestäni.

Mielestäni lohen ja taimenen kalastus pitäisi olla kaikkialla kielletty lakisääteisenä rauhoitusaikana.




Kommenttiharrastelija - 01.10.2010

Kalastusasetuksen 17§ valaisee tässä tapauksessa asian aika hyvin.
Tässäpä vielä linkki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19821116


Kommenttijvirtane - 02.10.2010

Eli jos oikein ymmärsin Jyväskylässä saa kalastaa nieriää ympärivuoden?


KommenttiLTK - 02.10.2010

Ei se mene niin että saa kalastaa, mutta lohikalat pitää päästää takaisin. Virtavedet ovat rauhoitettuja, ellei sitä päätöstä ole kumottu erikseen.

Miten hiton vaikea tuo on sisäistää ja ymmärtää?

Et saa onkia edes särkiä, jos kuturauhoitusta ei ole erikseen virtavesissä kumottu 11.9-15.11 välisenä aikana.


Kommenttijvirtane - 03.10.2010

Lainaus: "Seuraavat kalat ovat rauhoitettuja ja niiden pyynti on kielletty alempana mainittuina aikoina: nieriä Vuoksen vesistöalueella syyskuun 11 päivän alusta marraskuun 15 päivän loppuun;"

Mitäs tämä tarkoittaa sitten? Eikö se ole nimen omaan vuoksen vesistöalueella kiellettyä?


Kommenttiknockabout - 04.10.2010 (Muokattu 4.10, 10:34)

"Miten hiton vaikea tuo on sisäistää ja ymmärtää?"

LTK,

Hiukan vaikea on, kun olet VÄÄRÄSSÄ.

Et selvästikään ymmärrä tätä rauhoitusasiaa lainkaan. Jospa nyt kuitenkin olisit lopultakin ystävällinen ja tutustuisit siihen kalastuslakiin ja -asetukseen. Joku saattaa vielä uskoa noita juttujasi, kun esiinnyt täällä asiantuntijana, vaikka aivan perusasiatkin näkyvät olevan hukassa.

Tässä maassa kalastusta säätelee kalastuslaki, jonka puitteissa osakaskunnat ja kalastusoikeuden haltijat toimivat.

Osakaskunta voi oman harkintansa mukaan antaa luvan vaikkapa hauen, kirjolohen ja harjuksen kalastukseen hallitsemassaan virtavesikohteessa, jossa myös lohta ja taimenta esiintyy näiden kalojen rauhoitusaikana ILMAN SYYSRAUHOITUKSEN KUMOAMISTA.

Esimerkki tästä olkoon vaikkapa Vantaanjoen Nurmijärven Myllykoski (jossa taimen on muutenkin ympärivuotisesti rauhoitettu).

Sen sijaan esimerkiksi Vantaan kaupunki päätti viime vuonna Vantaanjoen hoitosuunnitelman mukaisesti sulkea joen koskialueet kaikelta kalastukselta lohen ja taimenen rauhoitusajaksi kun taas Nukarissa (kirjolohen ja harjuksen) kalastus sallittiin lokakuun alkuun.

Nukarin ja Raalan osakakuntien ei todellakaan tarvinnut anoa mitään "rauhoituksen kumomista" 20 päiväksi, vaan asia lienee päätetty normaalissa päiväjärjsetyksessä osakaskunnan kokouksessa.

Osakaskunnalla, jonka vesillä olen valvojana, on koski- ja virta-alueet, jotka molemmat löytyvät lohi- ja siikapitoisten listalta. Koski on kokonaan rauhoitettu, mutta virralla saa kalastaa esim. harjusta, siikaa ja haukea myös taimenen rauhoitusaikana.

Joka alkaa mennä jakeluun?

Rauhoituksen kumoaminen on tarpeen vain, jos pyynti kohdistuu rauhoitettuun lajiin.

Maamme eteläosassa paikkoja, joissa asia on "ajankohtainen", on varsin vähän, sillä yleensä OSAKASKUNNAT ovat rauhoittaneet vetensä kalastukselta kokonaan, eikä lupia myydä.

"Lainaus: "Seuraavat kalat ovat rauhoitettuja ja niiden pyynti on kielletty alempana mainittuina aikoina: nieriä Vuoksen vesistöalueella syyskuun 11 päivän alusta marraskuun 15 päivän loppuun;"

Mitäs tämä tarkoittaa sitten? Eikö se ole nimen omaan vuoksen vesistöalueella kiellettyä?"

Rauhoitus tarkoittaa (saimaan)nieriää (Salvelinus alpinus). Puronieriä (Salvelinus fontinalis) on tulokaslaji, joka ei ole rauhoitettu missään tämän maan vesistössä.



Kommenttijvirtane - 04.10.2010

Suuri kiitos knockaboutille. Säikähdin jo hetkeksi kun luulin "asiantuntijoiden" olevan oikeassa ja että olisin ollut luvatta kalassa. :)
Kyllä se outoa olisi jos tuolla erämaankorvessa olevassa pikkupurossa majailevat "luonnon" pikkupuronieriät olisi rauhoitettu.
Tietenkin rauhaa puronieriöillekin kutuaikaan, mutta niinkuin sanoin kunnioittavasti käsitellään kaloja ja kalat sai vapautensa.
Laki on yksiselitteinen ja selvä.


Kommenttiknockabout - 04.10.2010

Eipä kestä. Olet oikeassa puronieriöiden kutuajan suhteen - ovatpa kalat kuinka pahoja tuholaisia ja rauhoittamattomia vieraslajin edustajia tahansa, niin kyllä niidenkin pyynti suoraan kutusorakolta on hiukan arveluttavaa.

Voit joka tapauksessa olla varma, että pintaperholla saamasi kalat eivät olleet vielä kuin korkeintaan suunnittelemassa kutua, kun oli ruoka mielessä.

Kutuaikaan puronieriöitä ei tahdo saada muuten kuin räikeähköillä ärsytysstreamereilla.


Kommenttijvirtane - 05.10.2010

Ok. Nuo mitä sain oli kyllä tosi määrätietosesti ja ärhäkästi perhon kimpussa heti kun laskin veteen.


Kommenttiantima - 06.10.2010 (Muokattu 6.10, 11:45)

Itelläkin lähistöllä sellainen puro jossa mahdollisesti on vielä harjusta ja purotaimenta pitääpä joskus käydä kokeilemassa kun ei ole tullut moneen vuoteen käytyä. Ja voi olla että se on myös puronierijää


Kommenttiantima - 06.10.2010

Mitä perhoa muuten käytit?


Kommenttibrezel - 06.10.2010

Ja selvitä samalla onko sielä lähipurolla kalastaminen sallittua! Ja samaa mieltä ettei kutevia kaloja pidä häiritä olkoon kyseessä taimen tai puronieriä...


Kommenttiantima - 07.10.2010

No siihen on ainakin ennen on tarvittu luvat koska siinä oli taimenta ja kun se on joskus sillon on ollu vähän isompi koski mutta kun siihen tuli jokinlainen veden pumppaamo nii se tuhosi koko taimen kannan ja se lupien jakelu lakkautettiin.
Pitää vielä tiedustella isäpapalta että onko siinä luvallista kalastaa nykyään.


Kommenttiantima - 07.10.2010

Mihin perhoon muuten purotaimen ja puronieriä ottaa?


Kommenttiantima - 07.10.2010 (Muokattu 7.10, 11:10)

LTK:le huomautukseksi että aloitin perhokalastuksen tänä kesänä ja minäkin tiesin tuon, että harjusta ja kirjolohta saa rauhoituksen aikana pyytää mutta lohikalat pitää päästää takaisin


Kommenttijvirtane - 08.10.2010

Nuille kelepas ainaki ihan perus peurankarva pikkupinturi jolla eessä pelkkä yläpuolen häkilä.
Pelkkää peurankarvaa.


KommenttiAntti_R - 10.10.2010

Itsekin toki tiedän muutamia puroja muuramen alueella ja sen lähellä, mutta en oo niillä käynyt vielä kalassa, ensi kesänä ajattelin käydä tsiigailemassa mestoja.
Ootko käynyt kalassa noilla muilla Muuramen alueen puroilla ja mitä kaloja tuoltapäin voi saada?


Kommenttijvirtane - 10.10.2010

Olen asunut 12vuotiaaks muuramessa ja sillo snadina tuli käytyä mato-ongella. Harjusta, purotaimenta ja puronieriää pitäisi löytyä, varsinkin puroista jotka laskee isompiin/isommista järvistä. :)
On niissä yllättävän hyvät luonnonkannat. Pientähän se on mut mukavaa c&r kalastusta.


Kommenttikiljum - 16.11.2010

Jos jotakuta kiinnostaa tutustua tarkemmin puronieriän vaikutuksiin Suomen luonnossa ja lontoo taipuu niin aiheesta on paljon kirjallisuutta mm oululaisen väitöskirjan muodossa:

http://herkules.oulu.fi/isbn9789514288647/isbn9789514288647.pdf


Kommenttiwoodcutter - 25.11.2010

Vai on tuolla puronieriää!
Enpä tullut ajatelleeksi.
Pitänee ensi kesänä käydä kokeilemassa.
Muutamassa pikkupurossa olen käynyt Muuramessa,taimenia olen saanut mutta nieriä ei ole osunut vielä kohdalle.


Kommenttitarza - 04.02.2011

On kyllä kerrassaan hieno paikka. Nättejähän noi pienetkin ovat : )


Kommenttitarza - 04.02.2011

On kyllä kerrassaan hieno paikka. Nättejähän noi pienetkin ovat : )

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?