Slovenia, Sava Bohinjka (Bledin alue) | 26.5.2011 20:31

KommenttiJazzimus - 08.07.2011

Tein aamulla herättyäni ensitöikseni eväät, läjän voileipiä, kylmää vettä oli termospullossa valmiina ja pakkasin sopivan setin juomia autojääkaappiin pitkää päivää varten.

Koetin olla meluamatta pahemmin ja siinä hieman säheltäessäni lähtöä tehdessäni aamutuimaan lyhyiden unien perään olin hieman sekaisin kun ei kaikkia tavaroita taas ollut millään löytää.

Lähdin suhaamaan reilua kyytiä yön pimeyden vielä vallitessa kohti taianomaista, minulle niin rakasta jokea Sava Bohinjkaa kohti.

Aamunkoite oli jotain aivan mahtavaa, taivaanranta oli violetin usvainen ja pilvet hyväilivät ja halasivat vuorten rinteitä kuin postikorteissa joskus voi nähdä, no mitenkäs otat tuulilasin läpi 140km/h vauhdissa hienoja kuvia, saatikka kaivat kameraa leipä suussa/kädessä.

Keskityin siis ihailemaan upeaa aamunkoitetta ja matkani jatkui kohti Kupljenik-nimistä tietä Bohinjska Belan alapuolelle, jossa oli tuttu parkkipaikka, jossa kiskoin päälleni kahluukamppeet upeiden fiilisten huuhdellessa sieluani ja maisemien kauneuden hivellessä mieltäni.

Suuntasin narraamaan muutamaa isompaa kalaa, jotka olin paikallistanut sillan alapuolelta streamerilla ja nymfillä, ilman tuloksia tosin. Katsoin kuinka paikalla tuli 2 muuta kalastajaa, jotka suuntasivat kalaan sillan yläpuolelle, nostin heille vain hattua ja jatkoin kohti ylempää osaa joesta, jossa en ollut edellisenä vuonna päässyt kalastamaan, vaikka tarkoitus olikin (kalastajia oli siellä silloinkin, enkä viitsinyt änkeä samoille paikoille). Matkasin tovin pitkin peltoa, kunnes tulin polun kohdalle, joka johti suoraan joen rantaan.

Heittelin tässä kohdalla tovin mustaa streameria, joka tuottikin jo kohtapuoliin tulosta komean, mitat täyttävän taimenen muodossa, jonka ajattelin viedä ruokapöytään.

Jatkoin kalastamista suurin piirtein samoilla sijoilla, kunnes sain toisenlaisen taimenen samalla isolla streamerilla, tämä ei ollut kuin edellinen, brown trout, vaan kyseessä vaikutti olevan brook trout, jotka ovat harvinaisempia Sava Bohinjkalla, tämä nätin kirkas yksilö pääsi takaisin vapauteen nopeahkon haavin heilautuksen ja irrotuksen jälkeen. Kalastelin vielä kohtuu tarkasti sitä virtaa ja näin muutaman harjuksen siellä kovemman virran rajamailla, oletan ainakin että harjuksia olivat.

Koetin pinturilla niitä härnätä, tuloksetta tosin, koetin jotain red zulun suuntaista uppoperhoakin tuloksetta, joten siirryin sitten takaisin ylemmäksi kalaan.

Ei siinä kovin kauaa tarvinnut viskellä kun taas oli kala kiinni, ihan mukavan pirteä brown trout pyristeli siiman päässä, päätin koettaa vapauttaa kalan nopeammin, ilman mitään haavin kanssa pelleilyä ja kala pyristelikin sen verran, ettei tarvinnut hirveästi siihen koskea kun se oli irti koukusta.
Siirryin siitä vielä hieman lähemmäksi tunnettua Bledin kalastusalueen kanjonia (mahdollisuus saada yli 50cm harreja, sekä jättimäisiä Tonavan lohia/Hucho huchoja talvella), joka sijaitsi siinä 2. kalastusalueella hieman Bohinjska Bela-kylän yläpuolella.

Kalastelin tovin eräältä isolta kiveltä käsin, josta olin paikallistanut 3 jättimäistä kalaa joen pohjalla. Luonnollisesti koetin uittaa näille raskaita ja muutamaa rajulla värityksellä varustettua streameria. Kiljuvan kirkkaan punainen MA leech teki tulosta erään brown troutin pään menon eteen ja se olikin aika jännää kun mukavan pirteä brownie vei siimaa hieman ja väänsi kivasti vapaa, lisäksi yksi näistä jättiläisistä suuttui tästä kun pienempi tuli hänen reviirilleen ja lähti sitten raketin lailla sitä pienempää häätämään, hienon näköistä oli kokonaisuudessaan, komeaa luonnonkalojen käyttäytymistä.

Menetin siinä sitten tämän leechin ja muutaman pari streameria kivikkojen uhreina ja päätin sitten suunnata autolle eväitä napsimaan ja kahluukamppeet pois päältä ottamaan, aikaa oli vierähtänyt kalastuksen ja patikoinnin lomassa n. 3-4h, ajantaju katosi kokonaan ja muistikuva siitä, mitä kello näytti kun saavuin joen rantaan, oli ihan kateissa heti siitä hetkestä lähtien kun näin sen upean turkoosin virran taas kalastuksen merkeissä.

Välillä kalastuksesta ajatukseni irrotettuani kävin uittamassa kalaa kylmässä joessa ja siirsin sitä aina lyhyin aikavälein varjoon kun aurinko liikkui taivaan kannella.
Mukanani ei ollut kassia, joten kala oli sullottava sellaisenaan autojääkaappiin kun sinne asti pääsisi.

Päätin siinä klo 10-11.30 tietämissä mennä kohti autoa kun kaikkein lämpimin vuorokauden aika alkoi olla käsillä, siirryin auton rattiin ja kuvaamaan jokea sen päivän tilassa ja samalla valmistauduin suunnittelemaan seuraavan päivän kalastuspaikkaa.

Tuli siinä sitten ajettua muutama vanha paikkakin läpi, kävin kurkistelemassa olosuhteita mm. Brodin yläpuolella ja hitto vieköön että oli nätissä tilassa se joki, aivan käsittämättömän kaunista suorastaan (se mutkapaikka, siitä oli purettu hyppylauta pois ja alas kiville pääsi nyt tikkaita pitkin). Jatkoin tutkimista Brodin kylään johtavan sillan kohdilta, siitä padon yläpuolelta ja näin vedessä aika komeita yksilöitä uiskentelemassa, mieli olisi tehnyt taas mennä sinne kalaan, mutta nyt oli lupa alimmalle, ns. Bledin alueelle.

Jatkoin matkaani kohti Danica-leirintäaluetta, jossa oli oikein hienoja yksilöitä taas tuttujen piilopaikkojen kohdilla ja sainkin kaloista todella upeita kuvia kun ne olivat siellä kivien ja pienen virran kupeessa kyttäämässä ruokaa.

Kalojen käyttäytyminen oli oikein normaalin oloista, ainoana erona, että särkikalat olivat myös tällä syvemmällä puolella jokea, kun vesi oli alempana kuin edellisinä vuosina. Tällä kertaa tunnistin vedestä myös muutamia harjuksia, komeaa katsottavaa nekin olivat (ei mitään mato-onkisaaliita vaan lähemmäs kilon painoisia jörriköitä ja osa vielä isompia).

Jatkoin matkaani Slovenian kalastusinstituutin vesille ja siellä tuntui olevan aivan julmetun paljon kalastajia, joka paikassa oli väkeä suorastaan hullun lailla, ensimmäinen pato siinä Bohinjska Bistrican kupeessa, siinä oli ensimmäinen kalastaja, hieman alempana oli toinen.

Siitä alemmas siirryttyäni, paikka nimeltä Log muistaakseni, siinä oli kymmenkunta ukkoa joessa nakkelemassa sillan vieressä, siitäkin siis ajelin kohtuullista vauhtia ohitse. Sitä seuraava paikka löytyi sattumalta, kiitos muutaman ranskalaisen, jotka olivat parkkeeranneet isomman tien varteen matkailuautonsa. Lähdin ajamaan pienempää sivutietä, joka kulki joen varressa ja räpsin siinä matkalla muutamia kuvia mahdollisista tulevista kalapaikoista.
Ajoin sitä tietä pidemmälle kuin mitä navigaattori tunsi. Joka paikassa jossa pysähdyin kuvaamaan, oli kalastaja joko ihan lähellä tai sitten pienen matkan päässä minusta.

Siitä sitten seuraavaksi suuntasin etsiskelemään alaosien hienoja kalapaikkoja Bledin kalastusalueelta 3 alueen kupeessa, sillan yläpuolelle ennen the Trophy Zonea ja kävin muutaman kerran nakkelemassa streameria montussa lymyileville kaloille, tuloksetta tosin. Tänne matkalla olin löytänyt jalkaväen harjoitustukikohdan, jonka vieressä oli upean näköistä virtaa.

Siinä kiipeillessäni sandaalit jalassa jyrkkiä joen rinteitä, sandaalit päättivät sanoa hommansa ohi ja yksi sivuttaistuki petti totaalisesti mutta kuitenkin huomaamattani (huomasin sen vasta kun seuraavan kerran laitoin kahluukengät jalkaan).

Kävin Fauna Bledillä (kalastustarvikekauppa) kertomassa aamun kalastuksesta ja kysymässä hieman vinkkejä iltaa varten ja sainkin vinkin, että kannattaa kalastaa vanhan sotilastukikohdan alapuolelta n. 500m alaspäin ”järvimäinen” alue, jossa kalat tuppaavat viihtymään.
Olin aikeissa ostaa seuraaville päiville luvat valmiiksi (perjantai, lauantai ja sunnuntai), mutta myyjä varoitteli (kiitos siitä), että kelit ovat melko arvaamattomia, varsinkin kun kahdeksi seuraavaksi päiväksi oli ennustettu vuoristoon sadetta.
Kerroin tulevasta päivän ohjelmasta ja hän sanoi että jos on aikaa kalastaa vain illalla, niin kannattaa suunnata kurkistamaan toimintaa Sava Radovljican kulmille, mutta lupaa ei kannata ostaa etukäteen.

Marssin siitä sitten autolle, ajelin joen rantaan ja aloin vaihtamaan kahluukamppeita päälle…

Ranta oli aivan mielettömän vaikeakulkuista, mutta puskin silti sitkeästi läpi ja aloin katselemaan paikkoja, jossa kalastaa, matkalla oli upeita kohtia missä oli mahdollista uittaa perhoa ja kokeilin virran luonteesta johtuen ainoastaan streameria, olin juuri sillä joen syvemmällä puolella, ulkokaarteessa. Mahtava kirkkaan turkoosi vesi odotti ja kalat oli nähtävissä kun ne komeasti väijyivät omilla paikoillaan virran mukanaan tuomaa ravintoa.

Jatkoin hitaasti alaspäin joen rantaa, etsien sitä paikkaa, josta kalastuskaupan pitäjä kertoi. Hieman matkaa jatkettuani tuli vastaan jonkun omistama tontti ja sen rajalta löytyi iso pöpelikkö, jonka läpi mentyäni tuli jännän oloiselle kivi -”laiturille”/kielekkeelle, joka kiilautui n.2-3m jokeen, siitä alaspäin alkoi juuri kuvaukseen sopiva hidasvirtainen osuus ja kaloja tosiaan nymfaili siellä sun täällä ja paljon, niitä oli siinä kovemmassa virrassa ja miedommassa virrassa.

Jäin siihen nakkelemaan jotain mayfly-emergenttiä, eikä kiinnostusta tuntunut olevan vielä tarpeeksi, kiusasin niitä jonkin verran myös streamerilla ja sekin ilman tulosta.

Pikkuhiljaa illan edetessä kuitenkin alkoi hatchinkiä tapahtua reilummin, alkoivat kalatkin sopivasti aktivoitua. Pintomisia alkoi olla todella reilusti, muttei yksikään kala oikein tykännyt mun perhoista.

Rohkaisin mieleni ja totesin että tontti ja sillä olevat rakennukset näyttävät hylätyiltä, nappasin siis vavat käteeni ja lähdin etsimään uutta paikkaa alempaa, jossa kalastaa (pintomisia näkyi siellä paljon enemmän). Vähän matkaa tonttia rennosti tallattuna alkoi koira haukkua, ajattelin että tuskin se minulle haukkuu…
No ei mennyt kauaa, kun tuli helvetin vihainen äijä huutamaan jotain sloveeniksi, enkä siis luonnollisesti ymmärtänyt muuta kun että taidan olla hänen maillaan, lähdin varovasti hipsimään poispäin, ukko huusi perääni ja ymmärsin vain yhden sanan jonka hän osasi saksaa eli aus…
Sanoin ukolle muutaman kerran englanniksi että olen pahoillani ja suuntasin siis pois, mutta ukko ei ymmärtänyt ja lähti huutaen nyrkit pystyssä perääni juoksemaan, siinä vaiheessa päätin ottaa tosissani Ritolat ja en ole koskaan kahluukamppeissa juossut sellaista kyytiä kun ei ole tarvinnut, kipitin pois tontilta, vilkaisten taakseni ja jatkoin juoksemista kun ukko vielä juoksi perässäni.

Pysähdyin lopulta vasta kun oli kipittänyt yhden laidunmaan päähän tontista ja puuskutin kun oli kuuma ilma, jotain +26 ja alla fleece-haalari, pitkähihainen Icebreaker merino-paita (ohut mutta lämmin), lisäksi vielä jalassa Simmsin merinovillasukat (paksut). Kasailin kamppeitani siinä hetken näköesteen takana ja jatkoin takaisin ylävirtaan, kunnes löysin ison kivenlohkareen kovemman virran reunalta, jonka vierestä paikallistin muutaman hyvänkokoisen kalan.

Astuin varovasti vedenalaiselle kivelle ja jumalaisen viileä vesi ympäröi minut helpottaen minua kun olin vielä äskeisen juoksulenkin jäljiltä läkähtymispisteessä.
Yritin härnätä niitä havaitsemiani kaloja tovin, tuloksetta tosin ja päätin sitten kahlata varovaisesti muutamaa isoa vedenalaista kiveä pitkin streamerikepin kanssa ja jumalaton kuulapää streameri sidottuna kiinni perukkeessa.
Harha-askel olisi tuottanut uimareissun ilman että jalat olisi pohjaan mitenkään ylettäneet, vaikka se pohja näkyvissä olikin, niin arviolta 4m oli vettä siinä kivien vieressä.

Paikallistin siitä virran keskeltä isomman kalan kahden kivenlohkareen välistä.
Virran voimakkuudesta johtuen oli vaikea arvioida mikä veijari siellä lymyili, mutta ”jostain kumman syystä” aloin uittamaan sille perinteiseen tyyliin mustaa streameria, (jossa on jumalaton kuulapää, kuten kuvastakin käy ilmi).
Muutama heitto ylävirtaan tuotti tulosta ja vapa taipui komeasti, enkä ollut uskoa sitä todeksi, että verrattain niin helposti sain sen kalan tärppäämään, virtaus oli kuitenkin sen verran kova, että periaatteessa uittaminen kalan eteen tapahtui lähes sokkona ja perstuntumalta, siitä huolimatta kohdalleen se osui…

Kävin pitkän kamppailun ja olin todella onnellinen, kun vapana oli kokotoiminen 6-8# 9’8” vapa, ongelmana tosin tässä vahvassa virrassa oli se, ettei siltä lohkareelta, jolla olin, päässyt lainkaan alavirtaan päin ja rannan pöpelikkö esti sitä kautta alavirtaan siirtymisen, perukkeena oli Orviksen Mirage 1x tai 0x fluorocarboni, eli sekään ei tuottaisi ongelmia. Vapa vaan sattuu olemaan 10-20 vuotta vanha Skoteissa valmistettu Daiwan Super Shinobi, joka on toiminnaltaan hyvinkin perinteinen eli taipuu vähän joka suuntaan, välillä jopa liikaakin, eli antoi periksi sivuillekin kun vapa oli pystyssä.

Muutaman kerran kala potki itseään alavirtaa kohti ja väännettyäni tovin sain kalan lähelleni, ensimmäinen haavimisyritys epäonnistui kun kala ei mahtunut haaviin, oli siinä sitten ihmettelemistä, laskin kalan takaisin veteen ja annoin viedä hieman siimaa kun se vauhkoontui uudelleen, ilmeisesti vavan pehmeys sai sen olemaan hyppimättä (oletus, mistä mä tiedän kun oon aika noviisi kuitenkin, 4. kesä vasta menossa perhostelua). Tilanne oli sen verran euforinen, että nauraa räkätin kun kala ei meinannut mahtua haaviin, hauska kamppailu.

Seuraava haavimisyritys tuottikin jo tulosta, otin sen perinteiseen tyyliini pyrstö edellä haaviin, jotten osu perhoon ja kala ei näe haavia, pitkittäin se mahtui jo ihan asiallisesti ja sain haavaksen käännettyä linkkuun, jotta sain kalan pysymään haavissa. Sitten oli enää edessä se hankala vedenalainen ”hyppy” viereiselle isolle lohkareelle, ennen kuin pääsi kiipeämään kuivalle maalle.

Ihastelin kalaa ja mätkäisin sitä papilla pari kertaa ja lähdin kohtuullista kyytiä suuntaamaan taas sen äijän tonttia kohti, kun huomasin ettei minulla ollut mitään verestämisvälineitä mukana. Reppu oli jäänyt sille kivikolle, siellä puukko ja muut aseet, lisäksi siellä oli mun takki, jossa lompakko, auton avaimet ja järjestelmäkamera reppuineen.
Hiivin loppumatkan varovaisesti, varmistaen ettei ketään näy ja suuntasin sen pienen pöpelikön läpi kiville, otin kuvan kalasta ja laskin sitten veret, olo oli mitä mainioin.

Samalla huomasin että pintomisia oli kymmenittäin alapuolellani, eli saaliskalalle vaan äkkiä hyvä kohta, ettei ötökät pääse käsiksi ja sitten pinturia uittelemaan, en muista muita valintojani, mutta lopullinen tulosta tuottanut perho oli sellainen Klinhämerin ja päiväperhon välimaastosta oleva ”otus”, ja sillä tuli osumia toinen toisensa perään, käytin 4 kalaa kivien vieressä C&R periaatteella, odottaen sitä yhtä komeaa, jolla voisin lopettaa saaliskiintiöni täytettyä.

Sitten se iskikin ja kovaa iski, löysäsin jarrua varmuuden vuoksi, koska minulla oli 7x peruuke, fluorocarbonia ja annoin kalan tosiaan viedä rauhassa. Muutaman kerran kelasin kalan viereeni josta kala lähti vauhkona viemään siimaa niin että surina kuului, totesin itsekseni, että jos tämä tulee ylös, niin siihen olisi hienoa lopettaa.

Pitkältä tuntuneen väsytyksen lopuksi kala vei miehestä kuitenkin voiton ja lähti omille teilleen, sain muutaman kerran härnättyä sen tai toisen yhtä ison kalan lähes ottamaan perhoon ja pariin tärppiin mutta sinne se lopulta kuitenkin jäi.

Sain pari pienempää veijaria (mittakaloja kuitenkin) tarttumaan ja ne olivatkin pirteitä kavereita, muutaman hienon hypyn jälkeen ne tulivat molemmat ylös ja laskin ne menemään, kunnes alkoi taas olla liian pimeää kalastaa ja päätin suunnata kohti autoa, kalalupahan loppuu pimeän tuloon.

Poistuin paikalta ja taas se halvatun koira alkoi räksyttämään (olinhan aikalailla sen tontin rajamailla ja pilkkopimeässä), päätin juosta hieman kauemmaksi, muistaen kuitenkin että 2 vapaa olin jättänyt ylävirran suuntaan, josta ne piti käydä noukkimassa mukaan.

Löysin pimeyden keskeltä vavat ja lähdin autoa kohti, otsalampunkin paristot olivat sopivasti niin hyytyneet, ettei siitä pahemmin ollut iloa.

Nakkasin vavat täyspitkinä autoon (onneksi on tilaa autossa) ja suuntasin ison tien varressa olevalle levähdyspaikalle siivoamaan kalat, ei siellä umpipimeässä metsässä olisi mitään nähnyt, toinen oli odottanut kiltisti autojääkaapissa ja ihan hyvässä kunnossa oli vaikka se oli saatu n. 14h aiemmin.

Siivosin sitten kalat ja huuhtelin vesileilissä olevilla jämävesillä käteni ja kuivasin paperilla, no suurin osa lähti, sitten taas hieman reilu tunnin ajoetappi kämpille pimeyden vallitessa.

Pääsin perille nopeasti hyvissä fiiliksissä ja kerroin hameväelle upeista kalastushetkistäni, mahtava reissu kokonaisuudessaan, adrenaliinia veressä monella tapaa…


Näin jälkeenpäin tutkittuani en ollut kuitenkaan oikeassa paikassa, vaan vielä olisi pitänyt jatkaa matkaa ja toisella puolella virtaa, jälkikäteen Fauna Bledin myyjä sanoi, että olisi pitänyt rohkeasti mennä sotilastukikohdan alueelle, paljon helpompi puoli kuulemma kalastaa, ensi kertaan siis jää se...

Kommentit

KommenttiTane - 09.07.2011

Melekosen komiata hommaa, totean.


Kommenttikalamiezz - 09.07.2011

HUH HUH! Taitaa olla aika hyvä paikka kyseessä... Ei kalastajassakaan moittimista. Onnea kaloista!


Kommenttilampe - 09.07.2011

Näitä lisää kiitos! mahtava paikka.


Kommenttiapprox - 09.07.2011

Onneksi olkoon Jazzimus hienoista kaloista. Upeat on maisemat ja vedet kalastella tuolla Sloveniassa.
Hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen reissukertomus kaikenkaikkiaan. Tuota lukiessa tulee jo polte päästä itsekin tuonne heittämään pintaperhoa "oikeille kaloille"....


KommenttiJazzimus - 09.07.2011

Kiitoksia vaan, hieno reissu kokonaisuudessaan, noita tunnelmia voi todellakin jakaa ja voin suositella lämpimästi kaikille!

Ihmiset ovat mukavia ja englanninkielen taito naapurimaihin verrattuna on suorastaan ihailtavaa (eivät täydellistä englantia puhu mutta sitäkin useampi osaa puhua ymmärrettävää englantia).

Mulla toi polte sai alkunsa tuonne Sloveniaan erään Norjan reissun jälkeen. Menin kymille punttia nakkelemaan ja mainitsin kuinka harmittaa kun kirkkaat lomavedet vaihtuivat taas sameaan "kaurapuuroon".

Eräs toinen kalastaja sitten mainitsi minulle Sloveniasta ja juteltiin siinä pitkät tovit ja soitin siitä sitten vaimollekin että kirjottaa ylös vinkkejä etten unohda.

Olimme suunnitelleet, että lähtisimme kiertämään Eurooppaa jossain vaiheessa (anoppi halusi vielä lähteä kerran kiertämään kun fysiikka vielä kestää).

No, syksyllä päätettiin sitten että matkailuauto vuokrataan ja haetaan tarvittavat matkavinkit matkamessuilta, no matkamessujen jäljiltä oli jumalaton liuta esitteitä eri maista, niiden mukana se tärkein; olin löytänyt Flyfishing in Slovenia-esitteen ja siitä se kipinä vaan kasvoi entisestään.

Messut kun olivat ohitse, aloin tutkimaan netistä tietoa ja pelkällä Flyfishing in Slovenia haulla tuli muutama hyvä vaihtoehto, suunnittelin aluksi että otan oppaan mukaan reissulle.

Paikan päällä ajattelin että pärjään kyllä ilman opasta (ehkä 3. kertaa perhokalastusta harrastaneen), omapäinen jurtti kun oon.

Mahtava fiilis kokonaisuudessaan kun elämäni ensimmäinen perhokalastuskala oli pieni marmoritaimen, siitä se kipinä kasvoi kun näki komeat turkoosit vedet.

Sitten tuli elämäni 5. perhokalastuskerta, joka tuotti saaliiksi 8 villiä kirjolohta, tässä vaiheessa ei enää tarvinnut kysyä, haluanko tulla uudelleen...

Sen jälkeen on tullut käytyä 2 reissua, viime vuonna viikko ja tänä vuonna viikko.

Ensimmäisellä Slovenian reissulla ehdin kalastaa 3 päivää ja se riitti koukuttamaan minut noihin paikkoihin, toisella reissulla ehdin kalastaa 5 päivää, tällä kertaa piti kalastaa 5 päivää mutta säistä johtuen se jäi 4 päivään.

Ensi vuonna olis poltetta taas lähteä, mutta jos meillä alkaa taloprojekti niin saattaa jäädä nuo pidemmät reissut väliin.

Voipi olla että ensi vuonna jää Slovenia jälkikasvunkin vuoksi väliin, mahdollisesti ensi vuoden reissut on Ruotsiin tai/ja Norjaan.

Suomesta en ole vielä saanut perholla ainuttakaan mitallista lohikalaa, niitä odotellessa...


KommenttiJazzimus - 09.07.2011

Niin, mainittakoon nyt vielä, että olin viimeisen kalastuspäiväni Unica nimisellä joella kalassa, jossa on mahdollisuus saada aivan julmetun kokoisia harjuksia, vesi on kristallin kirkasta ja todella kylmää.

Siellä välillä harmitti kun näki hyvissä virta kohdissa kaloja, ettei sillä alueella saanut käyttää kuin pinturia, muutamasta paikasta ja syvyydestä ei niitä kaloja saanut millään nousemaan pintaan, ilkeimmillään ne ketaleet kurkistivat perhoa ja majesteetillisen rauhallisesti vain väistivät sitä ja palasivat samaan kohtaan odottamaan ravintoa.


Kommentti^^Perhostelija^^ - 10.07.2011

Todella mahtava kertomus ja upeat kuvat :) Maksoiko paljon luvat tuolla? Kalojakin on riittänyt :P Onnea upeasta reissusta ja kaloista ;) Olisi mahtavaa päästä joskus tuollaiseen paikkaan =)


KommenttiJazzimus - 10.07.2011

Hieno paikka kerrassaan, suosittelen suoraan 3 päivän lupaa, vaikken itse ole malttanut sitä ostaa millään reissulla, vaan olen kalastanut eri alueilla eri päivinä, joelta löytyy kaikkiaan 4 lupa-aluetta.

Kalastuslupa on voimassa aamunkoitteesta pimeän tuloon. Pimeää alkaa olemaan jo jossain klo 21 tienoilla kesäkuukausina.

Kaikki lupatiedot on täällä: http://www.faunabled.com/datoteke/faunafishingpermits2010.pdf


Kommenttitoni78 - 12.07.2011

Olimme myös kesäkuussa bledissä kalassa ja otimme ensimmäisenä päivänä oppaan..... mikä ehdotti paikkoja mihin mennä kalaan..... Todella hieno paikka on ja kaloja tulee aikas tiuhaa......
4 päivää kalastettiin jokainen otti sen sata kalaa helposti, koko oli sellaista 35-60


Kommenttitoni78 - 12.07.2011

ja sit se ett streamereiden koko on rajoitettu max 5 cm pitkiä ei saa olla isompia ja väkäsettömiä koukkuja, siellä ollaan tosi tarkkoja asioissa. Kalastuksevalvojia näkyy vähän väliä kyselemässä kalastuslupia...... Isot kalat mitkä näkyy pohjalla on huchoja......


KommenttiJazzimus - 12.07.2011

Siinä on kuitenkin sellainen hyvä fiilis kun on noin upeat vedet ja niitä valvotaan oikeasti, pitäs katsoa jos malttaisi ottaa joku kerta oppaan, itseluottamus omaa heittotaitoa kohtaan ei vaan taida vielä riittää oppaan palkkaamiseen ;)

Tosiaan, talvella sitten isompaa kuin 5cm huchoja varten.

Ensi kerralla saas nähdä kuinka sitä sitten tekee...

suosittelen kiinnostuneille sivuja http://www.lustrik.com , http://www.flyfish-slovenia.com/e107_plugins/content/content.php?content.7 , http://issuu.com/slovenia/docs/muharjenje_prospekt_ang ja http://www.fly-fishing-slovenia.si/index.asp

Sitten vielä tiedoksi, että Fishmaster järjestää reissuja tuonne ainakin kerran vuodessa.

Suosittelen kuitenkin omatoimisena liikkumista, tietoa on kuitenkin reilusti netissä ja omatoimitouhussa on aina sitä jännitystä enemmän...


Kommenttivranta - 25.07.2011

Mukava lukea juttua, tuo Bledin alue on tuttu minullekin.

Saako tuosta kalastuksestasi Unicalla udella hieman? Olitko majoittunut lähelle jokea vai ajoitko pidemmältä? Onnistuitko saamaan sieltä ylöskin asti kaloja? Käsittääkseni vaikean paikan maineessa...


KommenttiJazzimus - 26.07.2011

Unica oli upea paikka myös, en tosin voi suositella kalastusta ainakaan sunnuntaisin, joka halvatun mutkassa oli joku koiran kylvettäjä ja voin kertoa että otti päähän aika jumalattomasti.

Todellakin aika vaikea paikka, varsinkin kun sillä paremmalla alueella on ainoastaan pinturin käyttö sallittu.

Aluksi varovainen siirtyminen pelipaikalle, jossa on juuri ollut iso harjus pintomassa, sille uitan hetken pinturia tuloksetta... juuri kun kala taas aktiivisesti alkaa pintomaan niin jumalaton gerberos (no okei, iso labbis) hyppää jokeen ja polskii siinä niin että terskamaheppistä vaan...

Vaihdan paikkaa, sama toistuu eri koirarotujen kanssa.

Kyllästyn touhuun ja suuntaan toisen alueen rajamaille, jossa saa käyttää mitä vaan, siellä härnään hyvän kokoista harjusta näköyhteyden säilyttäen, sillä tuloksella, että harjus käy kurkistamassa perhoa ja väistää sen majesteetillisen rauhallisesti.

Kauaa en ehdi koittaa (en edes ehtinyt perhoa vaihtaa), niin eikös paikalle tule lapsiperhe ja isä kuljettaa kaikkia tyttäriä (ainakin 3) jokaista ylös ja alas jokea ja eihän sieltä sitten kaloja osu lainkaan perhon päähän.

Palasin takaisin pinturialueelle, lähelle sitä osuutta, jossa asfaltti tie lähtee pois Unica-joen viereltä, sidoin päähän kohtuullisen ison Mayfly emergentin ja saan sillä jallitettua todellisen taimenkaunottaren, jonka lasken takaisin kasvamaan (todella nätti kala, upeat värit, mutta alamittainen).

Räpellän jossain vaiheessa jotain Royal Coachmaniin viittaavaa peruukkeen päähän ja saan sillä pikkuruisen, mutta samalla elämäni ensimmäisen harjuksen huijattua yhden puskan juuresta, tätäkin kalaa saataessa piti olla täysin piilossa (puskan takana), se taimen taas tuli lähes koko joen leveyden kattaneella heitolla vastarannan tuntumasta.

Presentaation täyty olla todella varovaista ja peruuke pitkä, itse käytän automaattisesti fluorocarbonia.

Perhot aivan mielettömän pieniä tirriäisiä, jotain 20-24 pienimmät (kuumana päivänä siis).

Välillä tosin kalat napsivat ihan jotain esim. 4-6 koon koukkuunkin sidottavissa olevia "jättimäisiä" päiväperhoja.

Niitä enemmän kuitenkin pinnan alle katosi emergenttejä (eli siis niitä jotka eivät vielä ehtineet lentoon lähteä).

Mainittakoon nyt vielä, että ne tärpit joita osui kohdalle, menivät joko ohi tai olivat niin nopeita, ettei niihin ehtinyt tehdä kunnon vastasiskuja.

Matkaa Unicalle oli n. 100km meidän majapaikasta, sama juttu Sava Bohinjkalle, hulluinta tuossa Unica päivässä oli, että kävin Blediltä ostamassa luvat (menin Blediltä kysymään vesitilanteesta ja siitä missä kannattaisi sinä päivänä kalastaa).

No, he sanoivat että Unicalla on hyvä kalastaa kun on satanut rajusti parina edellispäivänä.

Vesi oli kirkasta, mutta paljon roskia virtasi joessa ja se taas teki kalastuksen vielä hankalemmaksi.

Vesi oli lähes järkyttävän kylmää, vaikka mulla oli alla fleecehaalari ja villasukat, päällä pitkähihainen merino-paita, silti oli aamupäivän aikana pakko nousta ihan rannalle istuskelemaan ja lämmittelemään.

Eli nuo pari pientä tirriäistä osui kohdalle, pitää laittaa kuvia Unicasta, vaikka siitä tosin voisi kirjoittaa oman reissujutunkin kun oli niin hullu reissu noiden elukoiden ja niiden ulkoiluttajien vuoksi.

Mainittakoon nyt, että Sava Radovljican alueella tuli kalastettua vesisateessa pinturilla saaliina 4 kirreä, se oli hienoa, kellutusainetta vaan kului ihan asiallisesti.

Pitää katsoa jos muistan laitella kuvia...


Kommenttivranta - 26.07.2011

Kiitos kun viitsit Unicasta kirjoitella! Itselläni mahdollisesti sinne päin suunta elokuussa, joka tosin ei ole kai parasta sesonkia oikein millään Slovenian joella, vedet yleensä alhaalla ja kalat arkoja. Vaan mitäpä muuta sitä tekisi, jos vaan aikataulut sallii.

Täytynee pitää mielessä tuo sunnuntain välttäminen, tosin elokuun lomasesonkina saattanee noita koiran kylvettäjiä olla keskellä viikkoakin.


KommenttiJazzimus - 26.07.2011

Jep, mainittakoon nyt vielä, että patikoimalla pidemmän matkan ja ajamalla autolla rohkeasti peltoa pitkin pääsee kyllä koiranulkoiluttajista ehkä eroon.

Pelto oli niin kuravelliä, etten toista kertaa enää uskaltanut ajaa toiseen päähän peltoa ja lähteä etsimään uutta mestaa, aluetta on kyllä reilusti, mutta muualla oli kalastajia reilusti ja en siten viitsinyt enää pidemmälle mennä.


Tässä kuva siitä Unican kohdasta, josta sain vastarannalta sen nätin taimenen. Tässä kuva siitä Unican kohdasta, josta sain vastarannalta sen nätin taimenen.
eurooppa 2011 119.jpg (194.6 KT)

KommenttiJazzimus - 26.07.2011

Tässä vielä toinen paikka, jossa tuli hieman tosin ikävä uppoperhoja ja nymfejä...


KommenttiJazzimus - 26.07.2011

Se vähä mitä mulla on kokemusta perhostelusta, niin eniten kalaa ja isoimmat kalat on tulleet pitkillä heitoilla tai uittamalla siimaa kaukana minusta ja vähintään vavan mittaisella perukkeella, käytin esim. n. 12' peruuketta ja perho laskeutuu todellakin höyhenen kevyesti, hankalampi heittää mutta upeaa katsella kuinka pehmeästi se perho laskeutuu pintakalvolle.

Sama juttu, uitti sitten streameria tai nymfiä, niin laski vaan kauemmas virran vietäväksi kun aluksi oli alempanan käynyt paikallistamassa kalat, niin todennäköisesti kun hieman "uittaa" niin kyllä paukahtaa kala kiinni ja sitten mennään.

Fauna Bledin kaupasta kannattaa todellakin kysäistä vinkkejä ja vaikka tilata etukäteen hieman perhoja, itse tilasin kevättalvella sieltä perhoja ja Slovenian Flyfishing guide 2008 opas-levyn ja se oli kyllä mukava apu reissun suuntaamista ajatellen.

Bledin kaupasta saa soittamallakin hyvin tietoja jokien tilanteesta, muutaman sanan Suomeakin toinen myyjistä höpisi kun kävin, hassua sinänsä.

Myyjä vielä kertoi että he kannattivat tosissaan Suomea MM-kisoissa kun heillä on MM-valmentajana suomalainen valmentaja, siksi suomalainen kiekkoilu on heillekin lähellä sydäntä.

Hauskoja juttuja :)


Kommenttivranta - 27.07.2011

Komeita kuvia!

Fauna Bled on tuttu paikka, tuota opaslevyä en ole ostanut (pitäisi kyllä ihan mielenkiinnosta hommata), mutta koukkuja, tarvikkeita ja muutaman perhon olen niin paikan päältä kuin netistä heiltä ostanut. Hyvin myös tosiaan infoavat vesitilanteesta ym.

Itse olen Sava Bohinjkalla (viime kesänä heitin siellä kaksi lupaa, tänä kesänä kolme, Bledin alueella kaikki) käyttänyt n. 9-10 jalan peruketta, ohuella kärjellä. Jos tuonne Unicalle nyt pääsee niin lienee tosin paikallaan käyttää vielä pidempää ja ohuempaa.


KommenttiJazzimus - 27.07.2011

Itse käytin tuolla Savalla 7x:ää ja jatkoin samaa linjaa Unicalla, ihan hienosti toimi, mutta väsytyksessä varsinkin virtapaikoissa sai olla tarkkana.

Lähinnä 7x koon perukkeessa on riskinä se hävikki puihin ja puskiin.


Kommenttipygmi - 30.07.2011

Noilla nurkin tuli kesäkuun alussa kalasteltua 4 vrk. erittäin hieno kokemus. suosittelen sloveniaa lämpimästi. tuolta suosittelen ottamaan oppaan http://www.slo-guide.com asian osaava ja palvelu pelaa (opettaa huonommallekkin kalastajalle lajin salat illan aikana =) hintalaatusuhde reissulla kohdallaan koska matka sloveniaan tuli halvemmaksi kun reissu eteläsuomesta pohjoisen joille. onko noi kuvat 10, ja 11 otettu toinen siitä armeijan alueen vierestä toinen sillalta ja toinen alempaa?


KommenttiJazzimus - 03.08.2011

Nimenomaan siitä juuri, ensimmäistä kertaa olin sillä alueella.

Mainittakoon nyt, että Unica on sen verran iso kallis kohde, että sinne ei ole pahitteeksi opas (esim. mun kokemuksella ei olis haitannut).

Lisäksi Soca on sellainen joki, että aloittelevalla kalastajalla voi mennä sormi osittain suuhun, mä en oikein osaa hahmottaa sitä, millaisista kohti harjusta pitäisi tuolla Sloveniassa pyytää -> enpä niitä ole siis saanutkaan...

Sinänsä mielettömän hieno kommentti pygmiltä, mieluummin mä menen tuonne kuin lappiin, maisemat kohdillaan, eikä itikoita eikä mäkäräisiä kiusana :)


KommenttiJazzimus - 05.02.2015

Mainittakoon nyt viimeisenä, että tuolla reissulla kun puhuin Brook troutista, en tiennyt vielä silloin että sehän on nieriä... mutta jokin perus browniesta poikkeava oli kyseessä kuitenkin, jokin risteämä ilmeisesti, punasta pilkkua oikeastaan, eikä oikeastaan mustia lainkaan. Mahdollisesti joku paikallista tiger troutiksi kutsuma ristäemä, taimenen ja kirren jälkeläinen? Vaikee sanoo :)

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot