Sidontamateriaalit
Kaupoissa olevien perhosidontamateriaalien määrä on huima. Perhonsidonnan suosion kasvaessa ja geeni-teknologian kehittyessä markkinoille on tullut koko ajan uusia tuotteita ja materiaaleja. Ennen perhoissa käytettiin paljon lintujen sulkia ja höyheniä. Nykyään erilaisia höyheniä värjätään erilaisilla menetelmillä.
Viime vuosikymmeninä erilaiset karvat ja tekokuidut ovat tulleet hyvin suosituiksi. Viime aikoina erityisesti kimalteet ja kuulapäät ovat tulleet muotiin. Materiaalitarpeisiin ja - valintoihin vaikuttaa paljolti, millaisia perhoja ollaan tekemässä. Halutaanko tehdä pintaperhoja, uppoperhoja, streamereitä eli kalajäljitelmiä vai lohiperhoja.
Eri perhotyypit vaativat hyvin erilaisia materiaaleja. Seuraavat materiaalit ovat tavallisia ja käytettyjä, joihin jokainen perhonsitoja tai asiasta kiinnostunut on varmasti törmännyt.
Höyhenet ja sulat
Höyhenet ja sulat ovat olleet olennainen osa perhonsidontaa jo aina alusta asti. Käytetyimpiä ja tunnetuimpia sulkia ovat
kanan- ja kukonhäkilähöyhenet, hanhen siipisulat sekä erilaisien riista- ja vesilintujen peitinhöyhenet. Myös strutsin ja riikinkukon sulat, sekä
marabou höyhenet ovat olennainen osa perhonsitojan varastoa.
Karvat
Nykyään erilaiset karvat ovat monessa paikkaa syrjäyttäneet perinteiset sulat. Erilaisia karvoja käytetään paljon mm. uppo- ja pintaperhojen siipinä, pyrstöissä, rungoissa ja päissä. Perhonsidonnassa käytetyimpiä karvoja ovat peurankarva, jäniksen karva, oravan häntä, sekä vasikan- ja valkohäntäpeurankarva.
Karvojen pääkäyttökohde on erilaiset siivet. Näitä kaikki karvoja on saatavissa kymmenissä eri väreissä. Myös erilaisten turkiseläinten karvat, kuten ketun karva ovat suuressa suosiossa.
Keinokuidut
Keinokuidut ovat kasvattaneet koko ajan entistä enemmän suosiota ja syrjäyttäneet luonnonmateriaaleja. Tekokuidut ovat kasvattaneet suosiota erityisesti edullisen hinnan ja näyttävyyden ansioista.
Polypropyleeni on suosituimpia pintaperhomateriaaleja hyvän kelluvuutensa vuoksi. Sitä on saatavissa useissa eri karkeuksissa ja väreissä, joten se käy mainiosti kaikennäköisiin periin, päihin ja puppelipäihin.
Langat ja silkit
Sidontamateriaalien teko itse
Kukon nahan käsittely
Käyttäessäsi sidontamateriaaleja uhanalaisista eläimistä, kannatta pitää mielessä
CITES.
Marabou, punainen
Sivua muokattu viimeksi 09.09.2012 20.03.
Muokkaajat
tiedostopörriäinen, zulu92, >0zzy>, puupalikka, A-O, admin, MNi, Perhokela, nimetön
Katso myös
Perhonsidonta
Sidontavälineet
Perhokalastajan tietopankki
Vastaamattomat kysymykset
Sidontalanka
Antron