Perunoiden kuivaus

Perunat ovat hyvä lisäke kalalle ja kuivattuna ne menevät pieneen tilaan eivätkä paina paljoa. Lisäksi niiden kuivaaminen on helppoa.

Kuori perunat (kiinteä rakenteisia) ja leikkaa noin puolen sentin viipaleiksi. Ohuemmat viipaleet kuivuvat nopeammin ja valmistattaessa ne turpoavat nopeammin.

Laita runsaalla suolalla maustettu vesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu laita perunan viipaleet veteen ja sekoittele välillä hieman, jotta suola leviää varmasti kaikille perunoille. Kun vesi taas uudelleen kiehuu, kaada vesi pois. Perunoita ei siis keitetä kypsiksi, vaan muutaman minuutin esikypsennys riittää. Tässä ajassa perunat imevät suolaa, joten sitä ei tarvitse enää metsässä lisätä.

Levitä perunat kuivurin tasolle/uunipellille ohuesti. Jos mahdollista, niin vältä perunoiden päällekkäin laittamista, niin kuivuminen tapahtuu nopeammin.

Kuivaa perunoita 40-50 asteen lämmössä n. 12 tuntia. Aika vaihtelee perunoiden ja kuivauslaitteistoin mukaan. Jos kuivaat uunissa, niin säädä lämpötila mahdollisimman alhaiseksi ja jätä luukku raolleen. Kiertoilmauunissa kuivaus onnistuu ainakin hyvin. Kuivaamisen aikana perunoita voi tarvittaessa käännellä.

Kun perunat ovat aivan kuivia ja kovia, niin pakkaa ne annospusseihin. Kuivattaessa perunoiden painosta katoaa noin 85%.

Ennen perunoiden valmistusta, laita ne hyvissä ajoin turpoamaan veteen, jotta ne kypsyvät tasaisesti joka puolelta. Turpoaminen voi kestää useita tunteja perunaviipaleiden koosta riippuen. Keitä perunat samassa vedessä missä turvotit ne, niin suolaa ei tarvitse enää lisätä. Esikeitettyinä perunat valmistuvat kohtuuajassa.

Nautitaan esimerkiksi tuoreen harjuksen ja miedon kastikkeen kera.

Sivua muokattu viimeksi 28.07.2003 20.14.
Muokkaaja MNi

Katso myös

Vaellusruokia Loimukala Hakemisto

Kommentit

Kommenttikoskisjukka - 20.04.2009 (Muokattu 20.4, 06:05)

Samalla tavalla onnistuu muutkin juurekset. Peruna täytyy ehdottomasti ryöpätä, muuten tummuu kuivattaessa. Muut juurekset voi kuivata ryöppäämättä, vaan kuivaus ryöpäten nopeutuu. Olen itse useiden vuosien ajan kuivannut omatekoisella kuivurilla perunat +60 asteessa n. 7 tuntia. Potut ovat kuivat kun ne muuttuvat läpikuultaviksi.

Porkkana, lanttu, selleri, keitetty herne, palsternakka menettää painostaan 90%

Sipuli ja paprika 95%

Teen valmiiksi keittopusseja mausteineen, liemikuutioineen ja lihoineen, niin ei tarvitse kun pataan vaan. Kiehautus, reilun tunnin turvotus, taas kiehautus ja eiku syömään.

Kalakeittopohjankin teen samlla systeemillä.

Ei tunturiin vettä kannata lähteä viemään, ruuat kuivaksi vaan...

Niin, ja edullisen tilavan kuivurin rakensin itse. Laatikon liimalevystä, ulos vedettävät ritilät hiekanseulontaverkosta. Pysty malli, päältä auki, edestä aukeava luukku. Viisi 25x25 ritilää päällekkäin n. 6-7cm välein. Sisä/ulkolämpömittarin anturi sisään ja auton sisälämmittimellä ilma sisään kannen alta reijästä. 2.5kg pottua menee kerralla.

Olemme syöneet kaksikin vuotta vanhoja keittopusseja, eikä suurempia rakenteellisia tai kosmeettisia muutoksi ole ollut. Tärkeää kuivatuissa ruuissa on, että ne säilytetään kuivassa (pakastepusseissa) ja valolta suojattuna.

Ei tule enää retkiruuille paljon hintaa!


KommenttiImamar - 19.08.2009

Hyvä kommentti, Innosti itteäänki taas alkaa panostaa noihin vaellusruokii.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?