Riekonkoski

Lisää kuva
Riekonkoski virtaa Saarijärvellä, Ranta-Hännilässä. "Virtaosuus" jakautuu kahteen koskeen, ylempänä olevaan Riekon- ja alempana olevaan Taivalkoskeen. Yhteensä kalastettavaa koskialuetta on noin 400 metriä.

Riekonkosken niska-alue on melko pitkä ja tasaviratainen. Aivan yläosasta se on myös melko matala, ja sieltä kosken voi kesällä normaali vedenkorkeudella kahlata yli. Riekonniska on alueen paras harjuspaikka, ja oikeaan aikaan kalastettaessa sieltä voi saada suuriakin yksilöitä, mutta yleensä koko jää jonnekkin 28-38 sentin vaiheille. Parhaiten niille maittaa ylensä nymfit ja pupat, mutta nousevat ne usien myös oikein uitettuihin pintureihinkin. Taimeniinkin niskalla on hyvät mahdollisuudet, mutta usien siltä alueelta perhoon iskee vain alamittaisia. Joitain isompia olen siitä onnistunut tartuttamaan myös viistätetyllä Goddard Caddiksella ja Kuulapää Red Tagilla.

Niskalta itse päävirrasta erkanee myös pieni sivupuro, joka virtaa Riekon(kalastuskunnan) puoleisella rannalla. Se on ainakin korkealla vedellä hyvä ottipaikka, mutta kesällä se kuivuu niin, että kumisaappaillakin sen yli polkaisee leikiten. Parhaat ottipaikat sivu-uomasta löytyy heti "kävelysillan" jälkeen, jossa virrassa on monia suuria kiviä, joiden takana taimenien on hyvä köllötellä.

Riekonkosken niskaa...vesi vielä melko korkealla
Riekonkosken niskaa...vesi vielä melko korkealla

Itse Riekonkoski on todella kova virtainen, ja sen parhaat ottipaikat ovat virran raunoihin muodostuvat tasapintaiset "peilit", muutamien isojen kivien takuset ja loppuliuku. Yleensä jos 35 senttineenkään kala koskesta ottaa, niin sen perään joutuu väkisinkin lähtemän, sillä kovan virran vuoksi kalaa ei kovinkaan helposti pysty paikoillaan pitelemään. Kosken asukeille kannattaa tarjota ainakin erikokoisia tinseleitä sekä White-, Black- ja Green Marabou Mudlereita. Kosken loppuliuku on ehkä paras ison taimenen ottialue, koska siiheen (tai Taivalkosken niskalle)tulevat suvannossa asuvat taimenet yleensä iltaisin ruokailemaan. Niille kannattaa yrittää tarjota samoja streamereita, kuin koskessakin asusteleville kaloille.

Riekonkosken ja Taivalkosken väliin jää noin 100 metriä pitkä suvanto/niva alue, joka on kosken paras alue kylmän veden aikaan. Keväällä siinä kannattaa uittaa esim. erilaisia liitsejä nopeasti uppoavilla siimoilla, sillä vettä suvannossa kyllä velloo melko syvänlaisesti.

Taivalkosken niska on sekin hyvää pinturialuetta, jossa kesäöinä näkee suht paljon taimenten, ja joskus myös harrien tuikkeja. Niitä tuikkivia kaloja kannattaa tietenkin yrittä emergenteillä tai pintureilla, mutta yleensä niskalta parhaiten kalaa saa streamereita uittamalla. Niska on melko helppo kalastaa kauttaaltaan läpi, kun kahlaa Hännilän puolella olevalle kiviriutalle. Itse koski jakautuu kolmeen eri uomaan.

Alemman kosken(taivalkosken) niska aluetta...
Alemman kosken(taivalkosken) niska aluetta...

Pääuoma on melko kova virtatinen, ja sen parhaat ottipaikat löytyvät isojen kivien/kiviryhmien aiheuttamista peileistä. Niihin kannattaa nakella niiin pintureita kuin streamereitakin. Kosken loppuliuku on todella syvä (Riekon puolelta syvempi) ja sen kalastaminen on perholla ainakin korkean veden aikaan melko vaikeaa, mutta kelaonkiat siitä kyllä kaloja saavat. Eivät aina taimenia, vaan kuhia, jotka öisin nousevat Saarijärvestä kosken alle ruokailemaan. Ja kyllähän kuhia perhoillakin tavoittaa! Niitä kannattaa koittaa ainakin Black Marabou Mudlerilla!!!

Taivalkosken kuohuja kesäkuussa...ja kalastajakin siellä näkyy
Taivalkosken kuohuja kesäkuussa...ja kalastajakin siellä näkyy

Päiväkirja

Tiedot & Sijainti

Lähistöllä

Keskustelut