Riekonkoski (Saarijärvi) | 29.7.2005 10:13

KommenttiSami89 - 29.07.2005

Lähin kahen kaverin kans riekolle päivänluvat taskussa. Luvan ajoitus osui iltaan, yöhön ja seuraavan päivän aamuun.

Ensimmäinen ilta tuntui aivan toivottomalta, vettä oli kuulemma melkein yhtä lailla kuin kevät tulvan aikaan. Emme saaneet/ nähneet mitään havaintoa kaloista. Lukuun ottamatta saatuja ahvenia, särkiä ja salakoita ja muutamaa n. 30 senttisen taimenen tai harjuksen tuikkia.

Tämän takia seuraavana aamuna nukuttiin ruhtinaallisesti seitsemään ja söimme oikein kunnolla aamupalan(mitä sitä kalaan kiirehtimään, jos saa pelkkää tyhjää heittää).

Aamu oli kuitenkin jo aivan eriluokkaa kuin edeltävä ilta. Aloitin itse pintureilla, kun larvat ja streamerit olivat antaneet tyhjää. Taivalkosken niskalta sain ensimmäisen lohikalamme superpupalla, n. 30 senntisen taimenenpennun (C&R). Silti se nosti taas kalastus fiilistä.

Kalastin taivalkoskea streamereiillä ilman tapahtumia ja palasin niskalle, missä Henri vielä olikin. Hän oli saanut muutaman kunnon tällin tinseliin, mutta kalat eivät olleet pysyneet kiinni.

Joni oli ryhtynyt kalastamaan aamulla sivu-uomia ja tulikin kertomaan meille hyvän uutisen. Hän oli saanut 3 taimenta. 15cm, 35cm ja vähän reippaan 40 cm, jonka hän otti ruokakalaksi, kalan vuotaessa verta.

Tietenkin mekin lähdimme sivu-uomaan, josta itse kepitin pinturilla ja kolmosen kepillä 50cm istukkaan(otin ruokalaksi). Sivu-uomasta henri vielä karkuutti tinselistä taimenen. No aina ei voi olla kaikilla tuuri kohdallaan, tuleehan niitä huono tuurisia reissuja itse kullekin.

Kommentit

KommenttiKoZKe - 29.07.2005

Onneksi olkoon vain! Ja nätti on taimenkin!


KommenttiSami89 - 29.07.2005

Kiitoksia ;)


Kommentti-jones- - 29.07.2005

Mahto pistää kolokosti hanttii, ku tollanen pyrstö! Onnee hienosta kalasta! :D


Kommenttiokuma - 29.07.2005

millä pinturilla sait ton taimenen?? nätti kala


Kommenttilarvastelija - 29.07.2005

okuma, kala tuli nelson caddiksella.


Kommenttiranger - 29.07.2005

Onnittelut komeasta kalasta! Pyrstökin kuin vanhan ajan "rautalampilaisella".

Sen verran on kuitenkin ihan vain varoituksen hengessä sanottava, ettei alamittaisia taimenia kannata ottaa kyytiin, vaikka kuinka vuotaisivat verta. "Kannata" tarkoittaa siis tässä tapauksessa vaikeuksia, joita saattaa syntyä valvojan kanssa, varsinkin jos tämä ei ole vieressä toteamassa taimenen todella vahingoittuneen pyyntihetkellä.

Käytännöt vaihtelevat valvoja- ja paikkakohtaisesti, mutta useimmat koskipaikkojen kalastuksenvalvojat - itseni mukaan lukien - vetävät tässä suhteessa pakosta tiukkaa linjaa: Alamittaista ei oteta, vaikka siltä olisi pää irti.

Tämä vain vinkkinä - ja täysin ystävällisessä hengessä - vastaisen varalle.


KommenttiKappari - 29.07.2005

Eikös tossa puhuttu reippaasta 40 cm taimenesta joka joutui pannuun!? 40 cm on yleisesti alamitta ellei Riekolla ole mitta rajoitettu/nostettu 45-50 cm. Joka tapauksessa onnittelut Samille hienosta kalasta.


Kommenttijaajaa - 29.07.2005

Missä kohtaa oli alamittainen otettu?

"Hän oli saanut 3 taimenta. 15cm, 35cm ja vähän reippaan 40 cm, jonka hän otti ruokakalaksi, kalan vuotaessa verta."

Eikös Riekolla ole ihan normi 40cm alamitta =)


KommenttiBlind - 29.07.2005

Riekolla alamitta on 45cm


KommenttiSami89 - 29.07.2005

No tässä tapahtui sitten erehdys. Lupapaperissa ei lukenut kalojen alamittoja ja luulimme taimenen alamitan olevan 40 cm. Mutta pidän kuitenkin oikeana ratkaisuna ettei kalaa jätetty kuolemaan jokeen, vaan annettiin pappia päähän. Olen silti pahoillani kyseisestä tapahtumasta :(.


KommenttiSami89 - 29.07.2005

Käväsin tossa Riekonkosken nettisivuilla katsomassa, eikä siellä mainita mitään kalojen alamitoista. Joten luulisin alamittojen olevan kuitenkin yleiset, kun niitä ei sielläkään ole muuten ilmoitettu. Hmmm. Joku paremmin tietävä selventäköön.


KommenttiBlind - 29.07.2005

http://kalapaikka.net/r.asp?id=3285&iid=11554&l=s
Kyllä tossa mainitaan ihan selvästi et alamitta on 45cm.


Kommenttiranger - 29.07.2005

Koko Saarijärven kalastusalueella on kaikilla koskipaikoilla taimenen alamitta 45 senttiä (järvillä 50 cm). Kuulun itse osakaskuntaan, ja tämä on fakta. "Riekon nettisivut" eivät ole virallinen tiedotuskanava, ja tieto muutenkin ehkä jo vanhentunutta (viimeinen päivitys 2002?)

kalapaikka.net:in tiedoissa mitat ovat kohdallaan:
http://www.kalapaikka.net/r.asp?id=3285&iid=11554&l=s

Kuten aiemassa viestissäni totesin, en ota kantaa siihen, onko vahingoittuneen alamittaisen kalan ottaminen älykästä, oikein vai ei, mutta tulkintasyistä en itse valvojana hyväksy sitä, sillä kokemuksestani tiedän, että hyvin pian kaikki sintit ovat "vahingoittuneita".


Kommenttiranger - 29.07.2005

Jaaha - Blind ehtikin jo linkin kanssa edelleni.


KommenttiSami89 - 29.07.2005

Nyt asia sitten on täysin selvä ja kiitokset siitä :). Tuo on kyllä totta että koskilla käy tätä "saaliin keräily porukkaa" , jotka laittavat kaikki pienet tammukatkin pussiin. Pidän silti verta vuotavan tai muuten vahingoittuneen kalan takaisin päästämistä täysin moraalittomana, kun ajattelemme kalalle koituvaa tuskaista kuolemaa. Mielestäni on parempi antaa kalalle pappia päähän, vaikka se olisi reilustikkin alamittainen, jos se on kerran vahingoittunut/ vuotaa verta. Tällöin kuolema on nopea ja tuskaton. Eihän tuossa 40 senttisessä kalassakaan hirveästi vielä edes syötävää ole, saahan siitä kissalle maukkaan aterian. ;)
Tässä tuli oppia taas kantapään kautta :(,että pitää ottaa tarkkaa tietoa kalapaikan säännöistä ennen kalastuksen aloittamista. Kiitos ja anteeksi. Toivottavasti tästä tapauksesta ei nyt mitään vihaa synny minua tai kevereitani kohtaan. :(


KommenttiSami89 - 29.07.2005

http://www.perhokalastajat.net/kuvagalleria/displayimage.php?album=lastup&# 38;cat=0&pos=0

Tuossa on vielä jotain 50 senttisen kalan väsytyksestä ;).


KommenttiTzerno - 29.07.2005

Kyllä mun mielestä teit tossa oikein ku otitte ton 40cm kalan. Koska jokaisessa perhokalastus kirjassa, jotka olen lukenut on ollut aina yleisenä sääntönä isolla kirjotettuna että verta vuotavaa kalaa on turha laskea takaisin.


KommenttiTepa - 29.07.2005

Sääntö on, että alamittaista kalaa ei oteta ja sillä siisti. Oli sitten kuinka kituva tahansa, kalastussääntöjä ei voi omin nokkinensa soveltaa. Kuten rangerkin sanoi: ensisijaisesti tulkintasyyt.

Muutenkin kyseinen sääntö on hyvä, koska suomalaisessa kalastuskulttuurissa on jo ennestään tapana ottaa liikaa saalista, ja tämä sääntö auttaa pitämään nämä "vahingoittuneet" sintit edes jonkinlaisessa ruodussa.


Kommenttijaajaa - 30.07.2005

Hyvä on juu tuokin tietää.Ja niinkuin sanottu jo aiemmin tuosta alamitasta on tosiaan pidettävä kiinni juuri sen takia että sitten on joka toinen kala "vahingoittunut" jos niitä saa papittaa sillä perusteella.Ja milläs sen valvojat/viranomaiset todistaisivat ettei näin ole.
Sami89:lle (kaverille) tuo näytti olevan niin silkka vahinko kuin olla voi eli empä kenenkään usko tuosta kaunaa kantavan :)


Kommenttijust - 30.07.2005

Kaikilla valvojilla ei näyttäisi olevan pelisilmää,jos taimenen pulikka lähtee menemään maha ylöspäin niin onkos se hyvä asia?Sitten se komeilee siellä koskessa..


Kommenttimasi_hast - 30.07.2005 (Muokattu 30.7, 10:34)

Riekonkoskella ja muuallakin Saarijärven koskilla tuo tiedotus on valitettavasti retuperällä. Jollei itse ole ottanut selvää alamittojen nostosta ei sitä voi periaatteessa tietää. Koskille pitäisi saada ehdottomasti infotaulut missä mainitaan alamitoista ja muistakin säännöistä (mm. siitä että luvaton kalastus ja mato-onginta on kielletty, olen nimittäin Riekonkoskella kertonut eräälle mato-onkijalle ystävällisesti että mato-onginta on muuten kielletty koskessa).

Tuo 45cm alamitta on ollut monille täysin hämärän peitossa. Sitä toki pitää noudattaa kun se on säädetty mutta olen sitä mieltä, että tuolla 5cm alamitan nostolla ei ole mitään merkitystä, toisaalta vielä vähemmän jollei siitä kerrota missään. Olisin toivonut joillekin koskille reilusti suurempaa alamitan nostoa tai rasvaevällisten rauhoittamista kuten monilla muilla Keski-Suomen koskilla on tehty. Saarijärven reitillä on hienoja koskia mutta vielä paljon tehtävää. Joillekin koskille tulisi myös saada vapa-rajoitukset, joka suojelisi hieman kalakantaa ja antaisi mahdollisuuden rauhalliseen kalastukseen.


Kommenttimianka - 30.07.2005

Täytyy kyllä tässä hommassa olla vähän Sami89:n puolella, jos kerran missään ei ole kerrottu (muualla kuin kalapaikka.netissä), että alamitta on 45 niin kyllähän sitä silloin olettaa sen olevan 40.

Toisaalta, kyllä kalastajankin pitäisi ottaa kalastussäännöistä itse selvää, mutta kohtuus siinäkin. Ei voi olettaa, että käydään puoli-internettiä läpi ja etsitään sääntöjä ja löydetään 5 eri sääntöä, joista ehkä yksi pitää paikkansa.

Mistähän sen tietäisi, että se alamitta pitää sieltä kalassa.net:stä käydä katsomassa, eikä muista lähteistä?

Nettijulkaisua ei voi pitää "virallisena tiedotuskanavana", vaan luvanmyyjillä ja kalastuspaikalla (huomioikaa pankkisiirtoluvat) pitäisi mielestäni olla selkeät kalastusohjeet.

Itse ainakin aina uudelle koskelle mennessä tarkistan juuri näistä tauluista kaikki kalapaikan kalasäännöt (jollei luvanmyyjä ole jotain infolappua mukaan antanut).

Taulu tulee tietenkin pidemmällä aikavälillä edullisemmaksi sijoitukseksi.

Ja tämä vain IMHO.


KommenttiTzerno - 30.07.2005

Mutta eikö se alamitta ole yleensä siinä lupapaperissa?? Jos kerran siihen ei ole kalastuskunta älynnyt sitä laittaa niin kyllä noissa tapauksissa syy ei ole kalastajalla!


KommenttiTepa - 30.07.2005

Minä olen myös Sami89 puolella. Huonosti tiedotettu asia tuo alamitta. Enkä muutenkaan syytä tässä ketään.

Mutta koita (nimim. "just") nyt ymmärtää, että ei noita alamittasääntöjä voi soveltaa. Eli käytännössä "pelisilmää" ei voi käyttää, koska siitähän se lipsumisen tie alkaisi. Kohta ei olisi alamittaa ollenkaan, tai se olisi vain "paperilla".

Kyllä luonto hoitaa vertavuotavat kalat pois. Lokit nappaa heti seuraavasta suvannosta tai saukko tai minkki.


Kommenttimianka - 30.07.2005

Oon ihan samaa mieltä Tepan kanssa tosta soveltamisesta. Tiedänpä eräänkin 35 senttisen taimenen, joka on "imaissut perhon liian syvään"...


KommenttiSami89 - 30.07.2005

Ennen reissuumme lähtemistä katselimme Riekonkosken nettisivut läpi ja lupapaperin. Netissä ei mainita kalastus säännöistä muuta kuin kalastusaika ja kalakiintiö. Kalakiintiötä ei mainita edes lupapaperissa. Ilmoitustaulua silmäilimme nopeasti, eikä siinäkään ollut isolla/selvästi mainittu kalojen alamittoja. Tämän vuoksi pidimme ilmi selvänä yleisiä alamittoja.
Kaippa mäkin lasken tästä lähtien kaikki vertavuotavat alamittaiset takaisin. Eihän niitä montaa elämän aikana kerry, mutta ei vaan tunnu oikealta/hyvältä :(.


KommenttialoiTTelia - 01.08.2005

kertoisitko mistä uitit perhoa? sillalta vai maalta??


Kommenttimatiaz - 01.08.2005 (Muokattu 1.8, 17:39)

Sillalta ku uittaa siihen kiven eteen Skaterin, niin aina poksuu...;)


KommenttiSami89 - 02.08.2005

Sillalta kerkesi muutaman sekunnin viistätellä kiven edessä, ennen kuin jysähti ;).


KommenttiSami89 - 02.08.2005

Pikkasen oli muuten säätämistä ton sillan kans. Ensin kala syöksyi sen ali ylävirtaan ja heti takaisin alavirtaan, kun olin saanut sähellettyä vapani sillan ali. Sitten taas säädettiin ;). HUOH!!! :)


KommenttiPerho-Timo - 02.08.2005

Kuulostaa kyl aika jännittävältä väsytykseltä. Ihme, että sait vielä kalan ylös. Hatunnoston arvoinen suoritus! Onnea!

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot

Sijainti