Haihunkoski (Viiala) | 6.5.2006 20:58

Kommenttimattivehvilainen - 09.05.2006

Lauantaina lähdimme ajelemaan Kuopiosta kohti Viialaa ja perillä koskella olin kello 16 maissa. Vettä näytti riittävän, mutta luvan ostoon oli lähdettävä. Kävin mummon luona syömässä ja lunastin luvan alkamaan klo. 17.00.
Arvelin kävellä suoraan pohjapadoille, mutta päätin kuitenkin kokeilla länsiuoman sillan yläpuolelta yhden heiton verran, miltä uusi liitsikokeiluni vedessä näyttää. No eikö siihen heti ampunut pieni, n.30cm taimenenpoikanen. Päästin kalan luonnollisesti takaisin ja läpyttelin pohjapadolle. Siellä joku kaveri oli juuri saanut pari kirreä, joten odotukset nousivat. Kahlasin ylemmän pohjapadon keskipaikkeille ja olisiko ollut neljäs heitto kun tärähti. Yllättävänkin pitkän väsyttelyn jälkeen haavitsin 46 sentin taimenen, päätin ottaa kalan.
Seuraavaksi lähdin alas yrittämään toutaimia. Matkalla kuitenkin tein muutaman heiton ja keskiuoman viimeisimpien kivien takaa karkuutin kalan, oletettavasti taimen tai kirre. Vähän aikaa siinä mutkassa valkoista liitsiäni uittelin ja pari toutainta karkuutin, kunnes sain ylös 65 senttisen (~3kg). Jo tässä vaiheessa älysin, ettei 0,20mm peruke antanut paljon mahdollisuuksia kalan kulkusuunnan määrämiseen, niinpä ei ollut yllätys, kun karkuutin jälleen muutaman kunnon "torstin". Sittenpä vasta "nesteessä" olinkin, kun kunnon mörkö iski; yhdellä syöksyllä pitkälti pohjasiimoille päin alakoskea. Siimat poikki, prkl!!
Seuraavana päivänä aloitin kalastuksen länsiuoman yläosasta, mutta kaloja ei kuulunut. Haarautumiskohdassa karkuutin kuitenkin joko kirjon tai taimenen, en ole aivan varma. Kävin ronkkimassa pohjapadot, mutta yhtä pinnassa käynyttä kalaa lukuunottamatta hiljaista oli. Niinpä lähdin lirkkimään päävirran reunoja, eikä montaa heittoa tarvittu kun käytin mitattavana 41 senttisen taimenen (siis C&R). Ennen syömään lähtöä ja uuden luvan noutoa lähdin käväisemään vielä alhaalla turbosärkiä härkkimässä. Muutama karkuutus, ei kummempaa.
Saavuin koskelle uuden luvan kanssa kello 17 ja aloitin kalastuksen turbiinimontusta, koska ennen poislähtöäni jonkun virvelimiehen uistinta oli siinä virranreunassa kirre seuranut. Pari heittoa ja siimassa tärähti; +1,5kg säyne kävi ylhäällä päästen sitten takaisin elementtiinsä. Pari muuta säynettä ja jokusen lahnan koukutettuani katsoin mielekkäämmäksi lähteä jälleen alas toutaimia kepittämään. Illan saldoksi jäi muutama torstin karkuutus, ei kuitenkaan ihmeempiä.
Seuraavana aamuna saamuin koskelle yhdeksän maissa tarkoituksena kalastaa pitkälle iltapäivään ja suunnata sitten Sawon maalle. Mainitsemisen arvoista päivässä oli n. 1,5kg hauki turbiinimontusta punaisella "larvalla" sekä kymmenkunta toutaimen karkuutusta. Torstin hulttiot olivat keksineet minua vastaan uuden, ovelan juonen. Vetivät itsensä siihen saarekkeen heinikkoon (joka on tavallisesti kuivilla), jolloin en voinut muuta kuin repiä siimat poikki. Tämän aivan saman kaavan toistuttua kolmesti peräkkäin katsoin parhaaksi lähteä kohti Kuopiota.

Täytyy sanoa, että uskomattomia olivat nuo toutaimet siiman jatkona. Suosittelen kokeilemaan!! Siima vaan saisi olla tuommoista 0.30mm, jotta kalan suuntaa voisi edes jotenkin ohjailla.

Kommentit

KommenttiJyriz - 10.05.2006

Komee taimen!
Itellä ei ollu toutaimiin minkäänlaista tuntumaa :I


KommenttiDustin - 10.05.2006

Onneks olkoon kaloista!:D

Onkoos tuo haihun taimen kuinka kinkkinen siiman päähän saatava, kun kuitenkin taitavat olla kaikki istukkaita(?)? Eli kuinka usein niitä sieltä nousee?

Mitkäs perhot on haihulla toiminu parraiten?

Lähiaikoina tulossa käväseen...;)


Kommenttijäpä k - 10.05.2006

:0 Ei hel....Mikä tuo ala kuvan kala on.;)
Pysytäänpä siististi sip..eiku taimenissa...
On nätti taneli...applause........


Kommenttimattivehvilainen - 10.05.2006 (Muokattu 10.5, 16:58)

Meinas pistää tuo hauki pikkusen ärsyttämään, kun luulin enste, että olisi jalompikin kala ollut..
Vähän riippuu noitten taimenten saanti, joskus helppoa, joskus mahdottomalta tuntuvaa touhua. Samat perhot niille toimii kuin muuallakin, musta liitsi on tappopeli. Kesäaikaan vihreä vesiperhosen pupa on myös yleinen perho paikallisten siimassa.
Ja kaikki Haihun tanet eivät ole istukkaita (pienimmät), taimen nimittäin lisääntyy joessa (siksipä siellä nyt kahluukielto pohjapatoja lukuunottamatta onkin). :)

Itse olen Haihulla kalastanut varmaan yli kymmenkunta vuotta (jo ennen lupa-aikaa), mutta kertoja ei ole hirveästi kertynyt (tapana kerta pari ollut kesässä käydä).


KommenttiVision79 - 10.05.2006

Vastaan minäkin.. itte käyn haihulla 20-30 kertaa kesässä (ehkä enemmänkin).. taimenia joessa on paljon.. isojakin.. kuitenkin yleisemmin siiman päässä potkii kirjo.. parasta taimen aikaa on mielestäni ennen taimenenkutua ja sen jälkeen.. rauhoituksen aikana jopa "riesaksi asti".. :) tietenkin taimenia saadaan läpi koko kalastuskauden.. joo must liitsi toimii todella hyvin ja kuulapäiset pupat vihreinä ja ruskean eri sävyinä.. kuten mattivehviläinen jo osittain mainitsikin..


KommenttiDustin - 10.05.2006

Suuret kiitokset neuvoista Matille ja Visionille!:D

Kyl mä luulen, että tairan tulla aika piankin käväseen..;)


Kommenttipetteri_93 - 11.05.2006

jep... säälittävää kattoo ku luonnon kaloi tapetaan noin surutta toiki olis ens syksynä kutenu!!! :(


Kommenttimattivehvilainen - 11.05.2006

No voih, sehän hyvin ikävää...Jos ei nyt ruvettas vääntämään tästä, sääntöjä en rikkonut, otin syömäkalan ja loput laskin takaisin. Ei pitäs olla ongelma!


KommenttiVision79 - 11.05.2006

Joo ja kyllä haihulta taimenen voi ottaa kyllä niitä sielä niin paljon kuitenkin on..


KommenttiUL-miho - 12.05.2006


Eipäs nyt jeesustella. Itse en oikein ymmärrä niitä, jotka ei syö kalaa ollenkaan ja satojen eurojen vehkeillä kalastellaan. Itse tähtään aina syömäkaloihin, sääntöjen mukaan tietty mennään.


KommenttiPblädi - 12.05.2006

UL-miho puhuu enemmän ku asiaa!!! tuohon ei oo kyllä lisättävää..kerralla tyhjeni pajatso..


Kommenttiadmin - 12.05.2006

Älkää vääntäkö vanhasta aiheesta, kun kukaan ei ole paikan sääntöjä rikkonut. Lukekaa vaikka tämä:

http://perhorasia.fi/Forum/Thread.thtml?forumID=47&threadID=23064

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot

Sijainti